Θετική ενίσχυση στην εκπαίδευση σκύλων

December 25, 2009

Θετική ενίσχυση στην εκπαίδευση σκύλων

December 25, 2009
Posted by Anastasia Tsoulia
Updated

Η θετική ενίσχυση στην εκπαίδευση σκύλων λειτουργεί με τη χρησιμοποίηση επαίνων και θετικών ενεργειών ή ανταμοιβών, παρά τιμωρία ή σωφρονιστικών ενεργειών, για να διδάξουν το σκύλο σας το σωστό από το λάθος. Το κλειδί σε αυτόν τον τύπο εκπαίδευσης είναι να καθοριστεί τι είναι αυτό που παρακινεί το σκυλί σας και τη χρήση αυτού ως ανταμοιβή επάνω στη σωστή απόδοση. Στην εκπαίδευση με θετική ενίσχυση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις λιχουδιές, τα παιχνίδια, τη φυσική αγάπη, το λεκτικό έπαινο ή έναν συνδυασμό αυτών, για να ανταμείψετε το σκυλί σας για τη σωστή συμπεριφορά.

Πώς λειτουργεί η μέθοδος ...

Πρώτα πρέπει να καθορίσετε ένα σύνολο συνθηματικών λέξεων, το οποίο θα προτρέψει το σκυλί σας να εκτελέσει τις συγκεκριμένες ενέργειες. Μερικές από τις πιο βασικές και κοινές συνθηματικές λέξεις για την εκπαίδευση σκυλιών περιλαμβάνουν:

Κάτσε
Κάτω, Ξάπλα
Μείνε
Έλα
Δίπλα

Στην εκπαίδευση σκύλων με θετική ενίσχυση είναι σημαντικό να επιβραβεύεις το σκυλί αμέσως μόλις αποκριθεί σωστά στη συμπεριφορά. Παραδείγματος χάριν, εάν πείτε στο σκυλί σας «να κάτσει» και το κάνει, πρέπει να τον επιβραβεύσετε αμέσως λέγοντας του «μπράβο» ή «καλό σκυλί». Κατόπιν προχωράτε αμέσως με το να του δώσετε την ανταμοιβή.

Θυμηθείτε, η ανταμοιβή πρέπει να είναι κάτι από το οποίο το σκυλί σας παίρνει κάποια ευχαρίστηση. Εάν στο σκυλί σας αρέσει το φαγητό, τότε ανταμείψτε τον με μία μικρή λιχουδιά. Εάν του αρέσει να παίζει με ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, ανταμείψτε τον ρίχνοντας του το για να το φέρει. Εάν του αρέσουν περισσότερο τα χάδια και οι αγκαλιές, ανταμείψτε τον με ένα τρίψιμο στην κοιλίτσα ή ένα ξύσιμο πίσω από τα αυτιά. Εντούτοις μην περιμένετε πάρα πολύ να τον ανταμείψετε για τη συμπεριφορά, διαφορετικά μπορεί να του προκαλέσετε σύγχυση.

Κατά τη διάρκεια που εκπαιδεύετε το σκυλί σας σε νέες συμπεριφορές, θα πρέπει να τον ανταμείβετε κάθε φορά που εκτελείται σωστά η συμπεριφορά. Εντούτοις, μόλις καταφέρει να εκτελέσει τη συμπεριφορά σωστά και χωρίς δισταγμό δεν είναι πλέον απαραίτητο να παρασχεθούν οι ανταμοιβές κάθε φορά που εκτελεί τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Απλά ενισχύστε το ότι ήταν σωστός λεκτικά με ένα «μπράβο» ή «καλό σκυλί».

Τα δύο βασικά κλειδιά στην εκπαίδευση σκύλων με θετική ενίσχυση είναι η συνέπεια και η ακρίβεια. Να είστε συνεπής στις μεθόδους εκπαίδευσης, εξασφαλίστε ότι χρησιμοποιείτε τις ίδιες λέξεις συνθήματος κάθε φορά και σιγουρευτείτε ότι ο συγχρονισμός σας ανταμείβει επακριβώς τη σωστή συμπεριφορά. Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο και πάνω από όλα, η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι διασκέδαση και για σας και για το σκυλί σας. Εάν κάποιος από σας δεν διασκεδάζει τότε κάνετε κάτι λάθος. Δεχτείτε το γεγονός ότι η εκπαίδευση του σκύλου σας θα πάρει χρόνο και υπομονή αλλά τελικά η συνέπεια και η επιμονή σας, θα σας ανταμείψει.

Image(s) by © Amber Kingsley contributed to DogBuddy and Zigmars Berzins from Pixabay