October 20, 2010
Οι κηδεμόνες σκυλιών έχουν συχνά στο μυαλό τους έναν ειδυλλιακό χαλαρό περίπατο με τον σκύλο τους. Οι περισσότεροι από μας μαθαίνουν αρκετά γρήγορα, εντούτοις για την πλειοψηφία των σκυλιών, ένας περίπατος με χαλαρό λουρί μπορεί να συγκριθεί με έναν “latin” χορό.
Πολλοί κάνουμε το λάθος να μιλάμε στα σκυλιά μας όταν κάνουν κάτι ανεπιθύμητο, όπως το να τραβούν ή να σέρνουν “εεεε μην τραβάς! Σταμάτα!”
Όταν περπατούν ωραία, νομίζουμε ότι αυτό θα διαρκέσει για πάντα, χαλαρώνουμε και δεν ενισχύουμε τη συμπεριφορά.
Ο εγκέφαλος των σκυλιών δεν καταλαβαίνει από αυτές τις αλληλεπιδράσεις τι ακριβώς περιμένουμε από αυτόν να κάνει, όπως το να περπατά χαλαρά δίπλα μας, χωρίς καμία ένταση στο λουρί. Είναι δική μας δουλειά να του δείξουμε ξεκάθαρα τι ακριβώς θέλουμε από αυτόν, να εμποδίσουμε την ανεπιθύμητη για μας συμπεριφορά, να του παρέχουμε κατάλληλο εξοπλισμό περπατήματος και να τον εκπαιδεύσουμε στη συμπεριφορά με επιβράβευση αντί να του λέμε μόνον τι δεν θέλουμε να κάνει.
Ενισχύουμε την επιθυμητή συμπεριφορά περπατήματος βοηθώντας το σκυλί να μάθει να περπατά δίπλα μας με έπαινο, λιχουδιές, χάδι και πρόσβαση στα αγαπημένα του παιχνίδια.
1. Ξεκινήστε νωρίς: Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να εκπαιδεύσετε μια νέα συμπεριφορά. Εντούτοις προσπαθήστε να διδάξετε στο κουτάβι σας αυτήν την ικανότητα νωρίς, καθώς τα νέα κουτάβια συνδέουν διανοητικά τη μάθηση με το παιχνίδι ακολουθώντας, γι΄αυτό είναι ο τέλειος χρόνος να ξεκινήσετε να ενισχύεται τη καλή του συμπεριφορά στο περπάτημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα σκυλιά μεγαλόσωμων φυλών, τα οποία μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Μάθετε στο κουτάβι σας πως χρησιμοποιείται το λουρί και το περιλαίμιο αμέσως.
2. Ο εξοπλισμός μετράει: Τα εύκαμπτα λουριά με ιμάντα επιστροφής (flexy) δεν είναι κατάλληλα για την εκπαίδευση του σκύλου σας να μένει κοντά σας. Αντ' αυτού, χρησιμοποιήστε ένα σταθερό, σχετικά κοντό λουράκι το οποίο θα δοκιμάσετε τόσο στο περιλαίμιο όσο και στο σαμαράκι. Μην τραβάτε ποτέ το λουρί του! Μην χρησιμοποιείται λουριά πνίχτες! Κερδίστε τον έλεγχο του σώματος του σκύλου σας επιβραβεύοντας τον πάντα όταν περπατά ήρεμα δίπλα σας. Σε δύσκολες περιπτώσεις, τα ειδικά λουριά εκπαίδευσης θα σας δώσουν επιπλέον βοήθεια. Εμπιστευτείτε τον θετικό Εκπαιδευτή σας για να σας δείξει τον τρόπο χρήσης τους.
3. Η εξάσκηση ξεκινά μέσα στο σπίτι: Ανεξάρτητα από την ηλικία του σκύλου, ξεκινήστε την εκπαίδευση του σε κλειστό περιβάλλον. Οι διάδρομοι, το σαλόνι και αργότερα το μπαλκόνι, η ταράτσα και η πυλωτή είναι τα μέρη που θα σας βοηθήσουν να έχετε την προσοχή του σκύλου σας. Λιγότερα ερεθίσματα γι΄αυτόν, αποτελεσματικότερη εκπαίδευση για σας.
4. Ο χορός: Εσείς και το σκυλί σας είστε συνεργάτες σε αυτόν τον περίπατο και πρέπει να εργαστείτε ομαδικά. Αρχίστε με ένα απλό βήμα, σταματήστε, βάλτε το σκύλο στη θέση «κάτσε» και ξεκινήστε από την αρχή. Συνεχίστε έτσι ακριβώς τα τρία βήματα (κάντε ένα βήμα, σταματήστε, βάλτε το σκύλο στη θέση «κάτσε», δίπλα σας και επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά). Προσθέστε τη λέξη «δίπλα» την ώρα που ο σκύλος σας είναι σε αυτή τη θέση. Επαναλάβετε αυτή την ακολουθία για 10 - 20 φορές. Θα παρατηρήσετε ότι μετά από 3 - 5 επαναλήψεις, ο σκύλος σας θα αρχίσει αυτόματα να ακολουθεί και να κάθεται μόλις εσείς σταματάτε. Βαθμιαία, αυξήστε σε δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, δέκα βήματα και μετά στάση, «κάτσε», «δίπλα», λιχουδιά. Σύντομα το σκυλί σας θα καταλάβει ότι το να μένει δίπλα στην πλευρά σας και το να κάθεται όταν σταματάτε θα του αποφέρει αμοιβή.
5. Εμπλουτισμός: Μόλις συνηθίσετε τόσο εσείς όσο και ο σκύλος τα: «βήμα», «στάση», «κάτσε», «δίπλα», ξεκινήστε να αλλάζετε κατεύθυνση και τον ρυθμό σας. Ενθαρρύνετε το σκυλί σας επιταχύνοντας και επιβραδύνοντας το βήμα σας. Αλλάξτε κατεύθυνση με στροφές προς τα αριστερά ή δεξιά, προς τη μεριά του σκύλου σας ή προς την αντίθετη. Σε κάθε αλλαγή, βοηθήστε το σκύλο να σας ακολουθήσει με μία λιχουδιά και ενισχύστε τη σωστή θέση του με έναν ήρεμο έπαινο (μπράβο!), μια λιχουδίτσα ή το αγαπημένο του παιχνίδι. Το σκυλί σας θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να δίνει προσοχή στη θέση του σώματος σας και να το ακολουθεί!
6. Βγείτε στο δρόμο: Ενώ μέσα στο σπίτι ο σκύλος σας μένει δίπλα σε σας και δίνει μεγάλη προσοχή στη στάση του σώματός σας, να περιμένετε ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της άσκησης θα καταρρεύσει τη στιγμή που θα βγείτε έξω. Αυτό συμβαίνει γιατί έχετε να ανταγωνιστείτε πολλά συναρπαστικά ερεθίσματα. Μην τρομάζετε! Απλά πρέπει να γνωρίσετε τον τρόπο που θα τα αντιμετωπίσετε. Χαλαρώστε και ξεκινήστε κάνοντας μερικά βήματα πίσω (όχι κυριολεκτικά, αλλά στη διαδικασία). Δηλαδή, εάν περπατούσατε μέσα στο σπίτι στη σωστή θέση με το σκύλο σας για 15 βήματα – ξεκινήστε έξω με 2-3 βήματα και χτίστε αργά το περπάτημα και τη θέση από αυτό το σημείο. Μην κάνετε «τσιγκουνιές» με τις ανταμοιβές του σκύλου σας! Επιβραβεύστε τον κάθε φορά που ανταγωνίζεται τα εξωτερικά ερεθίσματα και επιλέγει να προσέχει εσάς και να σας ακολουθεί. Χρειάζεται επιμέλεια, υπομονή και επιμονή για να κρατήσετε την προσοχή του.
Βεβαιωθείτε ότι είστε πάντα έτοιμοι για τις βόλτες σας, έχοντας μαζί σας νόστιμες λιχουδιές, το αγαπημένο του παιχνίδι και την «καλή σας διάθεση»! Με την πάροδο του χρόνου, το σκυλί σας θα καταλάβει ότι από αυτή τη συνεργασία μόνο διασκέδαση, παιχνίδι και χαρά θα πάρει.
Καλές Βόλτες!!!
Image(s) by © Hug4Pets