Τι κάνει έναν αρχηγό;

September 22, 2014

Τι κάνει έναν αρχηγό;

September 22, 2014
Posted by Anastasia Tsoulia
Updated

Τι είναι αυτό που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη "αρχηγός";

Αν και αρκετοί από εμάς θα δημιουργήσουμε στο μυαλό μας μια εικόνα κάποιου ισχυρού ή επιτακτικού, μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι καλύτεροι ηγέτες είναι οι ταπεινοί ηγέτες.

Η ιδέα του να είσαι "ο αρχηγός της αγέλης" έχει γίνει ευρέως αποδεκτή σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι επικίνδυνη και λανθασμένη άποψη. Όταν αποφασίζουμε να είμαστε οι πιεστικοί, αυταρχικοί αρχηγοί των σκύλων μας, χάνουμε την ευκαιρία να χτίσουμε την εμπιστοσύνη και να αποκτήσουμε δεσμό μαζί τους.

Σε μία νέα έρευνα που έγινε σχετικά με το τι κάνει τους καλύτερους ηγέτες στον ανθρώπινο εργασιακό χώρο, ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά, αναδείχθηκε η ταπεινότητα. Οι εργαζόμενοι που εργάσθηκαν κάτω από έναν ηγέτη που έδειχνε ταπεινοφροσύνη και αλτρουισμό ή μη εγωκεντρική συμπεριφορά δεν ήταν μόνο πιο χαρούμενοι, αλλά είχαν και καλύτερες επιδόσεις στην εργασία τους.

Όταν οι σκύλοι δέχονται συνεχώς πίεση, διορθώνονται ή πιέζονται με τη βία στην υποταγή κάτι τρομερό συμβαίνει. Χάνουν την ικανότητα τους να συγκεντρώνονται, να μαθαίνουν και τελικά οδηγούνται σε ένα οριακό σημείο. Σε μερικά σκυλιά, αυτό μπορεί να εμφανίζεται ως επιθετικότητα ή φοβική αντίδραση. Κάποια άλλα "κλείνουν" και μπαίνουν σε μια κατάσταση «μαθησιακής ανικανότητας». Όπως και κάποιοι εργαζόμενοι χάνουν τη συγκέντρωση τους, παθαίνουν υπερκόπωση ή γίνονται λιγότερο παραγωγικοί λόγω της ελλιπής διαχείρισης, έτσι και οι σκύλοι υποφέρουν στα χέρια της ελλιπής και με στόχο την τιμωρία ηγεσία.

Έχουμε χρέος προς τους σκύλους μας να είμαστε καλοί ηγέτες.

Αντίθετα με τους εργαζόμενους, οι σκύλοι δεν έχουν λόγο ή άποψη για το ποιοι θα είναι οι ηγέτες τους. Αν οι σκύλοι είναι δυστυχισμένοι με τη "διαχείριση", δεν έχουν την επιλογή να ψάξουν για νέο αρχηγό.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι σκύλοι που έχουν εκπαιδευτεί με τεχνικές στηριζόμενες στη βία και την τιμωρία, είναι λιγότερο συγκεντρωμένοι, έχουν μικρότερη ικανότητα να μάθουν και εστιάζουν λιγότερο στο χειριστή τους.

Αυτό το είδος ηγέτη θέλετε να είστε για το σκύλο σας;

Προσπαθήστε να χτίσετε ένα δεσμό με τον σκύλο σας, βασισμένο στην αμοιβαία εμπιστοσύνη αντί να προσπαθείτε να κυριαρχήσετε ή να επιβάλετε την υποταγή του. Ο σκύλος σας, θα επιλέξει να δουλεύει για σας με ενθουσιασμό και σεβασμό και όχι με φόβο.

Όταν δουλεύετε σαν ομάδα με τον σκύλο σας ως ταπεινός αρχηγός, οι δυνατότητες είναι αμέτρητες.

Image(s) by Getty Images