Γιατί οι θετικοί εκπαιδευτές χρησιμοποιούν τροφή στην εκπαίδευση

May 16, 2013

Γιατί οι θετικοί εκπαιδευτές χρησιμοποιούν τροφή στην εκπαίδευση

May 16, 2013
Posted by Anastasia Tsoulia
Updated
Τι σχέση έχει η επιβράβευση;

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα σκυλιά ζουν για να ευχαριστούν τους κηδεμόνες τους. Στην πραγματικότητα όμως, θέλουν πρώτα να ευχαριστούν τον εαυτό τους. Όταν ζητάμε από ένα σκυλί να κάνει κάτι, το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό του είναι: «Τι σημαίνει τώρα αυτό για μένα;»

Οι συμπεριφορές που επιβραβεύονται είναι στατιστικά πιθανότερο να επαναληφθούν. Για τον λόγο αυτό, επιβραβεύοντας τακτικά μια επιθυμητή για εμάς συμπεριφορά του σκύλου, τόσο θα «μεγαλώνει η όρεξη» του για δουλειά. Όλες οι επιβραβεύσεις δεν έχουν την ίδια αξία για τον σκύλο. Θα πρέπει να καταλάβετε ποιες είναι σημαντικές για τον σκύλο σας ώστε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης.

Χρήση τροφής στην εκπαίδευση

Η τροφή συνήθως είναι «πολύτιμος» ενισχυτής συμπεριφοράς κατά την εκπαίδευση. Ενώ τα σκυλιά έχουν μάθει να απολαμβάνουν τον έπαινο, τα χάδια και τα παιχνίδια - τα οποία είναι επίσης καλοί ενισχυτές - η τροφή κατέχει ξεχωριστή θέση στο μυαλό του σκύλου/κουταβιού λόγω της αρχέγονης φύσης του.

Κάποιοι άνθρωποι ανησυχούν για την χρήση τροφής κατά την εκπαίδευση διότι πιστεύουν ότι ο σκύλος θα δουλεύει μόνο αν ξέρει ότι υπάρχει φαγητό. Αυτό ισχύει αν ο χειριστής/ κηδεμόνας χρησιμοποιεί με λάθος τρόπο την επιβράβευση. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την τροφή μόνο ως ανταμοιβή και ΟΧΙ ως δωροδοκία. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη.

Επιβράβευση εναντίον Δωροδοκίας

Αν ζητήσετε από έναν σκύλο να κάνει κάτι, αυτός το κάνει και του δώσετε λιχουδιά, αυτή η λιχουδιά θεωρείτε επιβράβευση. Αν ζητήσετε από έναν σκύλο να κάνει κάτι που ξέρει και το έχει κάνει επανειλημμένως στο παρελθόν, αυτός δεν το κάνει, τότε εσείς επαναλαμβάνετε την εντολή. Αν πάλι δεν εκτελέσει την εντολή, αλλά περιμένει πρώτα να δει το χέρι σας να πηγαίνει στην τσέπη με τις λιχουδιές για να κάνει αυτό που ζητάτε, τότε η λιχουδιά θεωρείτε δωροδοκία. Στη σωστή εκπαίδευση αποφεύγουμε την δωροδοκία.

Αποφυγή Δωροδοκίας

Το κόλπο είναι να μην έχει ο σκύλος οπτική επαφή με την λιχουδιά. Για παράδειγμα, όταν ζητάτε από τον σκύλο να κάτσει, εμφανίζετε την λιχουδιά μόνο αφού έχει ακουμπήσει ο πισινός του στο πάτωμα.

Αυτό του διδάσκει ότι πρώτα πρέπει να δουλέψει και μετά να ανταμειφθεί.

Μία ακόμη σημαντική συμβουλή για να προλάβετε τυχαίες δωροδοκίες είναι να βεβαιώνεστε κάθε φορά που ζητάτε από τον σκύλο να κάνει κάτι, ότι έχετε την προσοχή του (πχ. μη μιλάτε στην ουρά του!). Ο σκύλος θα πρέπει να σας κοιτάει. Συχνά οι άνθρωποι προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή του σκύλου δείχνοντας του την επιβράβευση. Μάθετε του να ανταποκρίνεται άμεσα και με ενθουσιασμό στο όνομα του. Καλέστε τον και ζητήστε του να κάνει κάτι.

Χρήση καθημερινών ανταμοιβών συμπληρωματικά με λιχουδιές

Όταν ο σκύλος σας αξιόπιστα ανταποκρίνεται στις εντολές σας, μπορείτε σιγά σιγά να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ποικιλία στις επιβραβεύσεις. Θα πρέπει να γνωρίζετε τι αρέσει στον σκύλο.

Σταδιακά λιγοστεύετε τις επιβραβεύσεις με φαγητό και εναλλακτικά χρησιμοποιείτε έπαινο, το αγαπημένο του παιχνίδι, ένα χάδι ή ότι άλλο του αρέσει. Ο σκύλος συνδυαστικά μαθαίνει ότι μπορεί να είναι ευτυχισμένος και πρόθυμος και χωρίς τη χρήση φαγητού. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις λιχουδιές τυχαία – ως έκπληξη και να ενθουσιάζετε τον σκύλο σας.

Συμβουλές για επιβράβευση με τροφή
Χρησιμοποιείτε μαλακές λιχουδιές και σε μικρό μέγεθος. Θα πρέπει ο σκύλος να μπορεί να τις καταπιεί γρήγορα χωρίς μάσημα. Εσείς είστε γενναιόδωρος χωρίς να ανησυχείτε ότι ο σκύλος θα χορτάσει ή σταδιακά θα παχύνει. Οι σκύλοι δεν ενδιαφέρονται για το πόσο μεγάλη είναι μια λιχουδιά αλλά για το πόσες περισσότερες μπορούν να πάρουν.
Χρησιμοποιείτε διαφορετικές λιχουδιές. Δοκιμάστε μικρά κομματάκια από μαγειρεμένο κρέας, τυρί, λουκάνικο, φρούτα ή και λαχανικά αφού έχετε ελέγξει πρώτα, τι είναι καλό για την υγεία του και τι απαγορεύετε ως φαγητό. Πειραματιστείτε και ανακαλύψτε τι αρέσει στον σκύλο σας.
Να θυμάστε ότι οι λιχουδιές που λειτουργούν εξαιρετικά μέσα στο σπίτι μπορεί να αποτύχουν στον «έξω κόσμο» όπου τα ερεθίσματα είναι πολλά και συναρπαστικά για τον σκύλο. Κρατήστε τις «εξαιρετικές» λιχουδιές για «δύσκολες» περιπτώσεις που θα πρέπει να έχετε την προσοχή του.
Αποκτήστε τη συνήθεια να χαϊδεύετε τον σκύλο όταν του δίνετε την λιχουδιά. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνετε την αξία της επαφής και αποκτάτε έναν ακόμη τρόπο επιβράβευσης, το χάδι.
Αν ο σκύλος σας έχει προβλήματα υγείας και πρέπει να τρώει μόνο συγκεκριμένες κροκέτες, χρησιμοποιείστε τις ως επιβράβευση. Για να τις κάνετε ποιο ελκυστικές, βάλτε τις σε ένα τσαντάκι με κομματάκια από λουκάνικο ή κρέας απλά για να πάρουν την «ακαταμάχητη» μυρωδιά.
Μην το παρακάνετε! Ο σκοπός είναι να αποκτήσετε έναν εκπαιδευμένο σκύλο – όχι έναν χονδρό εκπαιδευμένο σκύλο! Ανάλογα με τις λιχουδιές που σκοπεύετε να δώσετε στον σκύλο σας, αφαιρέστε κάποια ποσότητα από το ημερήσιο γεύμα του. Αυτό υπολογίζεται εύκολα αν χρησιμοποιείτε κροκέτες για επιβράβευση. Απλά αφαιρέστε μερικές για την εκπαίδευση του από την καθημερινή ποσότητα που τρώει.

Reference and Resources : www.apdt.com

Image(s) by © Hug4Pets