Η Συμπεριφορά της Γάτας

May 11, 2023

Η Συμπεριφορά της Γάτας

May 11, 2023
Posted by Anastasia Tsoulia

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί η γάτα σας συμπεριφέρεται με το συγκεκριμένο τρόπο; Αυτή είναι μία αναλυτική περιγραφή που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε διάφορα θέματα, όπως τη κυνηγετική συμπεριφορά, τη συμπεριφορά αναπαραγωγής, τη γλώσσα του σώματος, το νιαούρισμα καθώς και το τι αισθάνονται οι γάτες για το σπίτι τους.

Ιστορία

Οι αρχέγονοι συγγενείς της σύγχρονης κατοικίδιας γάτας εξημερώθηκαν πιθανώς για πρώτη φορά από τους αρχαίους Αιγυπτίους πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Εν συνεχεία, έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο προστατεύοντας τα αποθέματα δημητριακών από τις επιδρομές παρασίτων. Επίσης, οι γάτες εκτιμήθηκαν ως σύντροφοι. Αργότερα, λατρεύτηκαν και τιμήθηκαν ως ζωντανές μορφές της θεότητας Μπαστέτ. Η Μπαστέτ συμβόλιζε τη μητρότητα και τη γονιμότητα. Η ανυψωμένη τους κοινωνική θέση εξασφάλιζε ότι θα τις περιποιούνταν σε περίπτωση αιχμαλωσίας. Όμως, οι γάτες διώχτηκαν ενεργά στη Μεσαιωνική Αγγλία. Θεωρήθηκαν δυσοίωνες, πανούργες και επομένως σατανικές, ειδικά όταν ήταν μαύρες. Μόλις τον 17ο αιώνα ανέκτησαν το σεβασμό και την αποδοχή της δυτικής κουλτούρας. Έκτοτε, έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς ως κατοικίδια.

Η συμπεριφορά της γάτας

Οι γάτες είναι θαυμάσια κατοικίδια γιατί οι ανάγκες τους είναι απλές. Τους αρέσει η ασφάλεια του σπιτιού, στο οποίο μπορούν να εξερευνήσουν και να κυνηγήσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι φασαριόζες. Μπορεί να είναι εκλεκτικές με το φαγητό τους και μπορεί να κάνουν ακόμα μεγαλύτερη φασαρία στην προσπάθειά τους να αποφύγουν να βραχούν! Οι κηδεμόνες πρέπει να κατανοήσουν τη φυσιολογική, ενστικτώδη συμπεριφορά της γάτας τους για να μπορούν να αντιδρούν με το σωστό τρόπο. Αυτή η συμπεριφορά περιλαμβάνει τη γλώσσα του σώματος και την επίδειξη σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Τι είναι τόσο ιδιαίτερο όσον αφορά στις γάτες;

Οι γάτες είναι πιστές, φιλικές και εύκολες στην περιποίηση τους. Είναι εξαιρετικές σύντροφοι για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Οι γάτες μοιάζουν να είναι ευτυχισμένες τόσο με τη συντροφιά παιδιών όσο και με μεγαλύτερους ανθρώπους. Οι γάτες και οι άνθρωποι έχουν μια κοινή κατανόηση που αποτελεί τη βάση της σχέσης τους. Η γάτα σας πάντοτε καταλαβαίνει πότε είχατε μια κακή μέρα στο γραφείο. Το να έχετε μια γάτα είναι μια από τις μεγάλες και απλές απολαύσεις της ζωής. Ο δεσμός ανάμεσα στον άνθρωπο και τη γάτα είναι μια σχέση βασισμένη στη φιλία, την πίστη και το σεβασμό.

Σπίτι μου, σπιτάκι μου

Στις γάτες αρέσει η ασφάλεια ενός σπιτιού-βάσης. Αυτό μπορεί να είναι ένα αγροτόσπιτο ή ένα μικρό διαμέρισμα στην πόλη. Οι γάτες θα μάθουν να εκμεταλλεύονται στο έπακρο ό,τι έχουν στη διάθεσή τους, αν και θα ήταν σκληρό να μεταφέρετε μια ώριμη γάτα της εξοχής στους περιορισμούς της αστικής ζωής. Τους αρέσει να βγαίνουν έξω και να οριοθετούν την περιοχή τους. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό για τις αρσενικές γάτες απ’ ό,τι είναι για τις θηλυκές. Οι αρσενικές γάτες μπορεί να οριοθετήσουν την περιοχή τους που μπορεί να είναι 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή μιας θηλυκής γάτας.

Ο λόγος που οριοθετούν την περιοχή τους είναι θέμα φυσικής ιστορίας. Η περιοχή για μια αδέσποτη γάτα καθορίζει την περιοχή όπου μπορεί να βρει φαγητό. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η περιοχή, τόσο πιθανότερο είναι να επιβιώσει η γάτα.

Γάτες και νερό

Οι γάτες είναι διάσημες για την απέχθειά τους για το νερό και το να βρέχονται. Ακόμα και αν πιαστεί στο ψιλοβρόχι, μια γάτα θα ξοδέψει τουλάχιστον ένα τέταρτο της ώρας για στέγνωμα και περιποίηση. Ταυτόχρονα όμως, το νερό μοιάζει να ασκεί κάποια ιδιαίτερη γοητεία στις γάτες ειδικότερα αν στο νερό μέσα υπάρχει ένα χρυσόψαρο. Στις τουρκικές γάτες Βαν αρέσει το κολύμπι, αλλά αυτή είναι μάλλον μια δραστηριότητα περιορισμένη στα ζεστά νερά των ποταμών της πατρίδας τους. Όσο για το πόσιμο νερό, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι η γάτα σας πίνει αρκετό νερό για να αποφύγει νεφρικά προβλήματα.

Η γάτα κυνηγός

Μια πτυχή της συμπεριφοράς της γάτας, την οποία ορισμένοι ιδιοκτήτες δυσκολεύονται να αποδεχτούν, είναι το κυνήγι, ιδιαίτερα όταν η γάτα επιμένει να φέρνει στο σπίτι τη λεία της. Το ένστικτο του κυνηγιού είναι πολύ δυνατό στις γάτες. Αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους μέσα από το παιχνίδι και την καθημερινή παρακολούθηση της μητέρας τους κατά τη διάρκεια του κυνηγιού.

Το κυνήγι είναι φυσιολογικό για τις γάτες και συμβαίνει ακόμα και όταν οι γάτες ταΐζονται καλά στο σπίτι. Απολαμβάνουν το κυνήγι, παραμονεύοντας υπομονετικά και προσεκτικά, ώσπου να βρεθούν αρκετά κοντά για να εξορμήσουν. Αν η γάτα επιστρέψει με το θήραμά της και το παρουσιάσει στον κηδεμόνα της, ο λόγος είναι πιθανόν γιατί θέλει να τη συγχαρείτε για τη γενναιότητά της στο κυνήγι. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσετε να τιμωρήσετε τη γάτα σας γιατί κυνήγησε. Είναι μέρος της φύσης της που είναι τόσο βαθιά ριζωμένο ώστε αν προσπαθήσετε να το εξαλείψετε, μπορεί να της προκαλέσετε μεγάλη σύγχυση. Μια λύση είναι να βάλετε ένα κουδουνάκι στο κολάρο της έτσι ώστε τα πουλιά και άλλα πιθανά θύματα να μπορούν να την ακούσουν να έρχεται. Αν το κάνετε αυτό, σιγουρευτείτε ότι το κολάρο της έχει ένα ελαστικό μέρος για να μπορεί να ξεφύγει αν πιαστεί σε κάποιο αντικείμενο. Είναι σημαντική η πρόληψη μέσω της αποπαρασίτωσης τόσο από τα ένδο- όσο και από τα εξωπαράσιτα συχνά, ειδικά αν κυνηγά.

Γλώσσα του σώματος

Ορισμένοι κηδεμόνες μπορεί να σκεφτούν ότι η δυνατότητα της γάτας τους να επικοινωνήσει περιορίζεται στο γουργούρισμα και στο νιαούρισμα. Στην πραγματικότητα οι γάτες επικοινωνούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Χρησιμοποιούν ήχους, στάση σώματος, αυτιά, στόμα και ουρά και έχουν ένα εκτεταμένο λεξιλόγιο για να μιλήσουν σε άλλες γάτες. Οι μητέρες γάτες ειδικότερα, έχουν μια ευρεία γκάμα ήχων που τις βοηθούν να επικοινωνήσουν με τα γατάκια τους για να τα εκπαιδεύσουν.

Το γουργούρισμα συνήθως σημαίνει ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Το γουργούρισμα διαφέρει από το σιγανό ουρλιαχτό που επιφυλάσσει για παρείσακτους σκύλους ή άλλες γάτες. Χρησιμοποιείται επίσης ως σινιάλο ηρεμίας.

Το νιαούρισμα μπορεί να χωριστεί σε μία σειρά ήχων, αλλά βασικά όλοι εκφράζουν την επιθυμία για προσοχή. Οι ήχοι περιλαμβάνουν:

Το σύντομο, υψηλής συχνότητας νιαούρισμα της γάτας που περιφέρεται μέσα στο σπίτι αναζητώντας τον κηδεμόνα της
Το δυνατότερο και πιο επίμονο νιαούρισμα όταν θέλει να ανοίξετε μια πόρτα ή απαιτεί να φάει και
Την κραυγή που βγάζει σε ορισμένες δυσάρεστες καταστάσεις, όπως όταν είναι κλεισμένη σε κουτί μεταφοράς ή όταν κάποιος της πατήσει κατά λάθος την ουρά.

Η γλώσσα του σώματος της γάτας είναι ένα συναρπαστικό θέμα. Γενικά, η κοινή λογική θα σας βοηθήσει να ερμηνεύσετε τα συναισθήματα και τις ανάγκες της γάτας σας. Ένα από τα πιο εύκολα αναγνωρίσιμα σημάδια είναι η στάση της γάτας που δηλώνει ευχαρίστηση, εντελώς χαλαρή με μισόκλειστα μάτια. Μια χαλαρωμένη γάτα τεντώνεται και σιγά σιγά απλώνει και μαζεύει τα νύχια της. Ο βηματισμός (ζύμωμα) είναι ένα άλλο σημάδι που συχνά συνοδεύεται από το γουργούρισμα. Είναι μια ανάμνηση των ημερών του θηλασμού όπου ο βηματισμός διέγειρε τη ροή του γάλακτος.

Τα αυτιά της γάτας θα σας πουν, επίσης, πολλά για την πνευματική της κατάσταση. Μια γάτα θα τεντώσει τα αυτιά της προς τα μπρος όταν βρίσκεται σε εγρήγορση, όταν βρίσκεται έξω και κυνηγά ή όταν ακούσει έναν ενδιαφέροντα ήχο. Μια νευρική γάτα θα τραβήξει απότομα τα αυτιά της πίσω και μια πολύ φοβισμένη ή επιθετική γάτα θα δείξει τα αυτιά της τα οποία είναι εντελώς ίσια και κολλημένα πάνω στο κεφάλι της.

Μην ξεχνάτε ότι η γλώσσα της γάτας έχει πολύ περισσότερες χρήσεις από την αντίστοιχη ανθρώπινη. Η γλώσσα παρέχει πολλές πληροφορίες για το περιβάλλον της γάτας. Οι γάτες κυριολεκτικά ‘μυρίζουν’ με τη γλώσσα τους. Η γλώσσα χρησιμοποιείται κατά κόρον για περιποίηση δική της ή άλλων γατών. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να αποθαρρύνετε τη γάτα να σας γλείφει και να σας φιλά, ενώ πρέπει επίσης να εξηγήσετε στα παιδιά γιατί αυτό δεν είναι επιθυμητό.

Το παράστημα της ουράς της γάτας θα σας δώσει μια ιδέα για τη διάθεσή της. Μια γάτα που τρέχει να σας συναντήσει θα έχει σηκωμένη την ουρά της σε χαιρετισμό, ενίοτε με την κορυφή λυγισμένη. Ένα απαλό ρυθμικό χτύπημα της άκρης της ουράς δείχνει ευχαρίστηση (σε μία χαλαρή γάτα) ή προσδοκία (σε μία κυνηγό έτοιμη να ορμήσει ή μία πεινασμένη γάτα που περιμένει ένα πεντανόστιμο γεύμα που πρόκειται να της σερβίρετε). Προσέξτε μήπως αυτό το ρυθμικό χτύπημα εξελιχτεί σε δυνατό τίναγμα προς τα πίσω. Ό,τι και αν κάνετε, κάτι έχει αρχίσει να ενοχλεί τη γάτα και αν ολόκληρη η ουρά κάμπτεται από πλευρά σε πλευρά, σταθείτε μακριά!

Image(s) by doggiedrawings.net Lili Chin