Μωρά και Σκυλιά

January 6, 2010

Μωρά και Σκυλιά

January 6, 2010
Posted by Anastasia Tsoulia
Updated

Ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια είναι μία συναρπαστική αλλά συγχρόνως και πολυάσχολη εποχή. Υπάρχουν μεγάλες αλλαγές για τον καθένα και αυτό περιλαμβάνει και τα κατοικίδια ζώα μας που δεν μπορούν πλέον να λάβουν την προσοχή στην οποία έχουν συνηθίσει. Τα κατοικίδια ζώα προσαρμόζονται συνήθως πολύ καλά στην άφιξη ενός μωρού αλλά είναι σημαντικό να έχουμε σωστό προγραμματισμό και να είμαστε λογικοί με τις ενέργειές μας.

Προετοιμαστείτε καλά εκ των προτέρων

Τα κατοικίδια ζώα συχνά υποκαθιστούν τα παιδιά πριν την άφιξη ενός μωρού και οι άνθρωποι συχνά νοιώθουν ένοχοι γνωρίζοντας ότι ο ερχομός ενός μωρού θα γίνει σύντομα προτεραιότητα. Κατά συνέπεια, οι άνθρωποι κακομαθαίνουν το κατοικίδιο τους κατά την άφιξη του μωρού, θέλοντας έτσι να του δείξουν όσο το δυνατόν περισσότερη αγάπη και στοργή. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αγκαλιές στο κρεβάτι ή στον καναπέ, πρόσθετες λιχουδιές, περισσότερες βόλτες κ.λ.π. Άλλοι άνθρωποι φαίνονται να απορρίπτουν το κατοικίδιο ζώο, μετά τη γέννηση του μωρού, εγκαταλείποντας το στην πίσω αυλή, σαν να έχουν περάσει οι «μέρες του».

Δυστυχώς, αυτή είναι μία λανθασμένη προσέγγιση και πρέπει να αρχίσετε να δείχνετε σταδιακά τις αλλαγές στα κατοικίδια ζώα σας πολύ πριν τη γέννηση του μωρού. Δεν θέλετε ο σκύλος σας να συνδέσει το μωρό με όλες τις σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Αντ' αυτού, θέλουμε να δει αυτό το καινούργιο μέλος της οικογένειας σας, ως ένα θετικό πράγμα στη ζωή του. Εάν δεν θέλετε ο σκύλος σας να είναι στην κρεβατοκάμαρα, στον καναπέ ή μέσα στο σπίτι, αρχίστε να κάνετε αυτές τις αλλαγές αρκετούς μήνες πριν τη γέννηση του μωρού.

Προβληματική συμπεριφορά

Προβληματικές συμπεριφορές όπως το να πηδάει επάνω σας, να τραβάει το λουρί στη βόλτα και να γαβγίζει, χρειάζονται αντιμετώπιση το συντομότερο δυνατόν. Ζητήστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία θετικού εκπαιδευτή σκύλων. Όσο περισσότερη καθοδήγηση στη βασική υπακοή πάρετε για το σκύλο σας τόσο καλύτερα. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι ένα απείθαρχο σκυλί να τρέχει κάθε φορά που μπαίνετε μέσα στο δωμάτιο. Κατ΄ ελάχιστο, το σκυλί σας θα πρέπει να μάθει να κάθεται, να ξαπλώνει και να μένει με εντολή, ακόμη και από απόσταση. Θα πρέπει να νοιώθει άνετα περνώντας χρόνο μόνο του και ευτυχισμένο όταν βρίσκεται στην αυλή επειδή του το ζητήσατε.

Επιθετικότητα

Αυτή είναι μια συμπεριφορά που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Εάν το σκυλί σας παρουσιάζει οποιαδήποτε σημάδια επιθετικότητας στους ανθρώπους ή σε άλλα ζώα όπως ο βρυχηθμός, η φύλαξη ή το δάγκωμα, θα πρέπει να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια αμέσως. Πολλοί άνθρωποι αγχώνονται με τη συμπεριφορά του σκυλιού τους και στέλνουν, χωρίς να το καταλάβουν, όλα τα λανθασμένα σήματα στο σκυλί τους, κάνοντας έτσι το πρόβλημα χειρότερο. Μη δοκιμάστε να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας!

Πριν από τη γέννηση

Τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη γέννηση:

Ετοιμάστε το βρεφικό δωμάτιο και επιτρέψτε στο σκυλί σας να ρίξει μια ματιά τριγύρω για να εξοικειωθεί με τα νέα δεδομένα, τις μυρωδιές και τους ήχους.
Αγοράστε – φτιάξτε ένα CD με θορύβους μωρών και παίξτε το σε χαμηλό επίπεδο μέχρι το σκυλί σας να μην ενδιαφέρεται στον ήχο του κλάματος. Πολλά σκυλιά δεν έχουν ακούσει ποτέ κλάμα μωρού και άλλους θορύβους που κάνουν, έτσι αυτός είναι ένας καλός τρόπος να τον κάνετε να τους συνηθίσει.
Εάν ανησυχείτε για το σκυλί σας που μπαίνει στο βρεφικό δωμάτιο, μια επιλογή είναι να βάλετε ένα προσωρινό baby gate (πορτάκι) στην πόρτα του δωματίου. Έτσι θα είστε σε θέση να δείτε και να ακούσετε το μωρό και θα είστε άνετοι ξέροντας ότι ο σκύλος σας δεν έχει ανεβεί για έναν «υπνάκο» πάνω στα πράγματα του.
Συνηθίστε στο σκυλί σας τη βόλτα με ένα «άδειο» παιδικό καροτσάκι. Οι γείτονες σας θα νομίζουν ότι έχετε τρελαθεί αλλά χρειάζεται πολύ καλός χειρισμός όταν έχετε ένα σκυλί και ένα καροτσάκι. Αυτό θα εξοικειώσει και το σκύλο σας στο διαφορετικό ρυθμό που θα πρέπει να έχει στο περπάτημα, όταν θα βγαίνετε τη βόλτα σας.
Φέρνοντας στο σπίτι το μωρό

Μερικές μέρες προτού να έρθει το μωρό στο σπίτι, φέρτε ένα ρουχαλάκι ή μια πάνα με τη μυρωδιά του μωρού και αφήστε το σκύλο να εξοικειωθεί με τη νέα μυρωδιά.

Εάν είναι δυνατόν, ζητήστε από κάποιον να παίξει, να ασκήσει το σκυλί σας λίγο πριν φέρετε στο σπίτι το μωρό, έτσι ώστε ο σκύλος σας να είναι λιγότερο ενθουσιώδης καθώς θα έχει να σας δει κάποιες μέρες.

Για τον αρχικό χαιρετισμό με το σκυλί σας, το να κρατήσει κάποιος άλλος το μωρό εκτός από εσάς, είναι μια καλή ιδέα. Μόλις ο σκύλος σας ηρεμίσει, πείτε κάποιον να φέρει το μωρό μέσα.

Διατηρείστε χαμηλούς τόνους και ησυχία και μην αναστατώνεστε. Εάν το σκυλί σας είναι περίεργο, είναι μία καλή συμπεριφορά. Εάν επιλέξει να αγνοήσει το μωρό, αυτό είναι αποδεκτό επίσης. Προσπαθήστε να είστε θετικοί μαζί του, λέγοντας του πόσο καλό σκυλί είναι. Μερικές λιχουδίτσες θα βοηθήσουν στην ενίσχυση και επιβράβευση της καλής του συμπεριφοράς.

Αυτό που πραγματικά θέλετε, είναι το σκυλί σας να δει το μωρό θετικά, έτσι, όποτε το σκυλί και το μωρό σας είναι στο δωμάτιο μαζί, χάδια, έπαινοι και λιχουδιές πλημμυρίζουν το χώρο. Ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει και παίξτε με το σκύλο σας και το αγαπημένο του παιχνίδι. Σταδιακά ο σκύλος σας θα αρχίσει να συνδέει το μωρό με τις ώρες διασκέδασης.

Δώστε στο σκυλί σας τα γεύματά του όταν το μωρό είναι παρόν, συνδυάζοντας έτσι τον αγαπημένο χρόνο της ημέρας του σκύλου σας με την ύπαρξη του μωρού.

Μη θυμώνετε και φωνάζετε στο σκυλί σας επειδή πήρε τα παιχνίδια του μωρού. Δεν θα συνειδητοποιήσει γιατί φωνάζετε και μπορεί έτσι να συνδέσει τη μυρωδιά του μωρού με «πρόβλημα». Διαχειριστείτε αυτή την κατάσταση βάζοντας τα παιχνίδια του μωρού σε μέρη που να μην είναι προσιτά για το σκύλο σας.

Ζητήστε βοήθεια

Μη φοβηθείτε να ζητήσετε από την οικογένεια και τους φίλους σας, να σας βοηθήσουν με τη βόλτα, το τάϊσμα, τον κτηνίατρο, το grooming κ.λπ. του σκύλου σας. Εάν διευκολύνεστε οικονομικά, μπορείτε να προσλάβετε έναν dog walker. Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να εξασφαλίσετε ότι το σκυλί σας θα παίρνει όση άσκηση χρειάζεται και δίνει σε σας έναν ήρεμο χρόνο στο σπίτι.

Παρακολουθείστε

Μην αφήσετε ποτέ ένα κατοικίδιο ζώο χωρίς επίβλεψη γύρω από το μωρό σας, ανεξάρτητα από το πόσο αξιόπιστο σκέφτεστε ότι είναι.

Υγεία

Σιγουρευτείτε ότι είστε συνεπείς και τακτικοί με τις θεραπείες στα παράσιτα του σκύλους σας (ψύλλους, σκουλήκια κλπ).

Image(s) by https://www.a-fotografy.co.uk