Πόσο καιρό θα πάρει για να εκπαιδευτεί το σκυλί μου

March 13, 2012

Πόσο καιρό θα πάρει για να εκπαιδευτεί το σκυλί μου

March 13, 2012
Posted by Anastasia Tsoulia
Updated

Απαντώ σε αυτήν την ερώτηση καθημερινά. Πρέπει να επιλέξω τις λέξεις μου σοφά για να μην απογοητεύσω τους κηδεμόνες ή να μην τους στείλω να ψάχνουν για έναν εκπαιδευτή που θα τους υποσχεθεί μαγικές απαντήσεις, που ελπίζουν να ακούσουν όπως: «μία εβδομάδα!»

Η πολύ σύντομη, όχι τόσο γλυκιά απάντηση: «Θα πρέπει να εκπαιδεύετε ή τουλάχιστον να συντηρείτε την εκπαίδευση του σκύλου σας σε όλη του τη ζωή!», απογοητεύει τους ανθρώπους. Προσπαθώ να μαλακώσω πολύ αυτήν την απάντηση καθησυχάζοντας τους κηδεμόνες, λέγοντας τους ότι, οι καλές συνήθειες αναπτύσσονται γρήγορα όταν ασκούνται συχνά.

Ο μεγαλύτερος όγκος της εκπαίδευσης θα εμφανιστεί τις πρώτες ημέρες, όταν ξοδεύετε τον περισσότερο χρόνο προσπαθώντας να καθιερώσετε μια γερή και επιτυχή ρουτίνα τόσο για το σκύλο σας όσο και για το σπίτι σας.

Οι άνθρωποι επιθυμούν πραγματικά να ακούσουν ότι η εκπαίδευση και η τήρηση των δεξιοτήτων ενός σκυλιού μπορεί να πάρει μόνον ελάχιστα λεπτά την ημέρα.

Δέχομαι τουλάχιστον ένα τηλεφώνημα ημερησίως από συγχυσμένους κηδεμόνες που θεωρούν ότι έχουν εκπαιδεύσει το σκυλί τους: «Είμαστε τόσο ταραγμένοι, δεν το έκανε ποτέ πριν αυτό!»

Οι κηδεμόνες σκύλων θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα σκυλιά είναι ικανά να αναπτύξουν συμπεριφορές βασισμένες στην εμπειρία ζωής τους καθώς και στη φυσική και διανοητική τους υγεία.

Παρόμοια με μας, τα σκυλιά μπορούν να αποκτήσουν νέες συνήθειες αλλά και να εγκαταλείψουν παλαιές ρουτίνες. Μπορούν επιτυχώς να ανακαλύψουν ένα νέο σπορ όπως το σκάψιμο του κήπου, το μάσημα του τραπεζιού, το γαύγισμα του γείτονα με το ποδήλατο, επιπροσθέτως όμως μπορούν να σταματήσουν να ανταποκρίνονται σε εντολές (π.χ. να μην έρχονται όταν τους καλείτε).

Τα σκυλιά μαθαίνουν με κάθε αλληλεπίδραση, κάθε ημέρα της ζωής τους. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε να μαθαίνουν αρεστές σε μας συμπεριφορές και να τις εξασκούμε. Χρειάζονται τη συνεχή καθοδήγησή μας. Είναι καθήκον μας να κρατάμε τις επιθυμητές συμπεριφορές σε άριστη κατάσταση και να αποτρέπουμε τις ανεπιθύμητες που μπορούν να μετατραπούν σε συνήθεια!

Να περιμένετε ότι το σκυλί σας θα αποκτήσει νέες δεξιότητες αλλά και συνήθειες κατά τη διάρκεια του χρόνου της ζωής του. Να είστε πάντα εκεί για να του δείχνετε το σωστό τρόπο.

Κάθε εμπειρία αφήνει ένα μικρό σημάδι στον εγκέφαλο του σκύλου και με την πάροδο του χρόνου αυτά τα μικρά σημάδια αλλάζουν συμπεριφορές και αναπτύσσουν νέες συνήθειες. Αυτό δουλεύει για σας όταν η συμπεριφορά είναι επιθυμητή (π.χ. ο ερχομός του όταν τον φωνάζετε), αλλά δουλεύει εναντίον σας όταν η συμπεριφορά είναι ανεπιθύμητη (π.χ. να γαβγίζει κάθε μέρα τον ταχυδρόμο).

Αντί να βλέπετε την εκπαίδευση ως μία διαδικασία που έχει αρχή και τέλος, καταλάβετε ότι το σκυλί σας πρέπει να συνεχίσει να εξασκείται για να κρατήσει την επιθυμητή συμπεριφορά του φρέσκια και ισχυρή.

Επιβραβεύεστε το σκυλί σας όταν κάθεται, ακόμα κι αν «ξέρει ότι πρέπει να καθίσει». Ευχαριστήστε τον με μία λιχουδιά ή παίξτε μαζί του με το αγαπημένο του παιχνίδι επειδή έμεινε «στη θέση του» κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σας φαγητού. Πείτε του «μπράβο το καλό μου το σκυλί!» επειδή ήρθε αμέσως όταν τον φωνάξατε, ακόμα κι αν είστε μέσα στο σπίτι και είναι σε απόσταση 3 μέτρων μακριά! Αυτές οι μικρές αλληλεπιδράσεις κάνουν τις μεγάλες εντυπώσεις στο σκυλί σας.

Να θυμάστε ότι δεν είναι ποτέ πάρα πολύ αργά ή πάρα πολύ νωρίς για να δουλέψετε με τον σκύλο σας!

Το μυστικό για ένα καλό σκυλί: Ενισχύστε και κρατήστε την επιθυμητή συμπεριφορά φρέσκια κάθε ημέρα!

Image(s) by Petra from Pixabay