Άσκηση - γιατί τα σκυλιά την χρειάζονται

June 7, 2013

Άσκηση - γιατί τα σκυλιά την χρειάζονται

June 7, 2013
Posted by Anastasia Tsoulia
Updated

Ένα σκυλί του οποίου οι ανάγκες άσκησης ικανοποιούνται μπορεί να παραμείνει πιο ήρεμο στο σπίτι και να είναι λιγότερο δυσαρεστημένο όταν το αφήνετε μόνο. Η σύγχρονη αντίληψη «κουρασμένο σκυλί - ευτυχισμένο σκυλί» είναι Ευαγγέλιο για πολλούς κηδεμόνες. Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τα οστά, τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων αλλά και τη γενικότερη υγεία του σκύλου.

Κάποιες ασκήσεις μπορεί να είναι καλύτερες από άλλες. Καλύτερη άσκηση είναι αυτή που ασκεί ταυτόχρονα μυαλό και σώμα. Καλύτερη άσκηση είναι αυτή που σκόπιμα αυξάνει την ικανότητα του σκύλου να ζήσει ευτυχισμένος στην ανθρώπινη κοινωνία. Η καλύτερη άσκηση είναι ισορροπημένη και διδάσκει στο σκυλί πώς να είναι ήρεμο και συγκροτημένο μέσα από την τακτική εξάσκηση αυτής της δεξιότητας.

Η υπερβολική ή η ακατάλληλη άσκηση μπορεί να βλάψει το σώμα και το μυαλό ενός σκυλιού (κάψιμο). Τα ψηλά άλματα κυνηγώντας ένα παιχνίδι και η αδέξια προσγείωση έχουν ακρωτηριάσει πολλά σκυλιά. Η αύξηση των ποσοστών σε τραυματισμούς γονάτων πιστοποιεί το χωρίς ουσία αποτέλεσμα της ανθρώπινης σκέψης ότι «εάν μπορεί να το κάνει το σκυλί του γείτονα, μπορεί και το δικό μου» σε ότι αφορά την άγρια άσκηση.

Δεν χρειάζεται να τρέχετε σε μαραθώνιο προκειμένου να ασκηθεί επαρκώς το σκυλί σας, στην πραγματικότητα θα μπορούσατε να το βλάψετε με αυτόν τον τρόπο. Οι περίπατοι με το σκύλο σας μπορούν να κάνουν καλό και στους δυο σας, αλλά ακόμη και αυτοί δεν είναι απαραίτητο να είναι μεγάλης απόστασης.

Συμβουλευτείτε τον Θετικό Εκπαιδευτή σας για να μάθετε πώς να δώσετε σκοπό στις βόλτες με το σκύλο σας. Εξασκήστε καθημερινά τις δεξιότητες που μαθαίνετε στην εκπαίδευση όταν είστε έξω μαζί του.

Επιλέξτε τις σωστές θέσεις - τοποθεσίες για τις εξόδους σας που σας βοηθούν να διαμορφώσετε το σωστό σύστημα άσκησης του μυαλού του σκύλου σας, σύμφωνα με το ταμπεραμέντο του, για να μπορεί να ζήσει ακίνδυνα με τους ανθρώπους. Ένα σκυλί που προσπαθεί «να είναι φύλακας» προς όλους τους ξένους, δεν είναι ούτε ευτυχισμένο και πολύ πιθανό να μη ζήσει τη πλήρη διάρκεια της ζωής του. Βοηθήστε το σκυλί σας να μάθει να απολαμβάνει την ανθρώπινη κοινωνία και να χαίρεται όταν γνωρίζει φιλικούς ανθρώπους.

Διδάξτε στο σκυλί σας την εντολή «φέρτο» με τη βοήθεια ενός θετικού Εκπαιδευτή. Μερικά σκυλιά μπορεί να απαιτήσουν μήνες για να μάθουν, αλλά η διανοητική άσκηση και ο δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ εσάς και του σκύλου σας, θα σας αποζημιώσει. Ένα σκυλί που φέρνει πίσω πράγματα, είναι εύκολο να ασκηθεί με τη ρίψη ενός αγαπημένου παιχνιδιού.

Στα σκυλιά αρέσουν οι μπάλες τύπου tennis και τα ελαφριά παιχνίδια που είναι εύκολα να τα πιάσουν. Μην ρίχνετε βαριά αντικείμενα, καθώς μπορεί να βλάψετε τα δόντια, το λαιμό ή άλλο μέρος του σώματος. Μην ρίχνετε ραβδιά (ξυλάκια). Πολλά σκυλιά πάσχουν από σοβαρούς τραυματισμούς, καθώς μπορεί να φράξουν το πίσω μέρος του στόματος ή του λαιμού.

Όταν ρίχνετε το παιχνίδι, διατηρήστε το ύψος χαμηλό, έτσι ώστε να μην αναγκάζετε το σκυλί να πηδά ψηλά για να πιάσει το αντικείμενο και στην επιστροφή να προσγειώνεται στα πίσω πόδια. Σοβαροί τραυματισμοί μπορούν να προκύψουν από αυτές τις κινήσεις. Δεδομένου ότι οι δίσκοι (Frisbee) συχνά πηγαίνουν ψηλότερα από ότι εσείς στοχεύετε, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτείτε να τους επιλέξετε για υπαίθριο παιχνίδι.

Μέτρο

Όπως στα περισσότερα πράγματα, το «μέτρο» λειτουργεί θαυμάσια για τα σκυλιά όσον αφορά την άσκηση. Η άσκηση που είναι υγιής τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα είναι το καλύτερο είδος άσκησης.

Θερμότητα

Τα σκυλιά μπορεί να πάθουν κόπωση από τη ζέστη και θερμοπληξία. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα σκυλιά δεν έχουν ένα αποδοτικό σύστημα ρύθμισης της θερμότητας του σώματος τους. Τα νέα και τα γηραιότερα σκυλιά έχουν τις μικρότερες δυνατότητες ρύθμισης της θερμοκρασίας σε σχέση με τα σκυλιά που βρίσκονται στην ακμή της ζωής τους και στην αιχμή της φυσικής τους κατάστασης. Τα σκυλιά με τα μικρότερα ρύγχη είναι σε πιο μειονεκτική θέση στην ανοχή της θερμότητας. Τα μαύρα σκυλιά διατρέχουν πολύ αυξανόμενο κίνδυνο στον ήλιο, όπως και τα σκυλιά με μακρύ τρίχωμα, είτε εκτίθενται στον ήλιο είτε όχι.

Υπό ιδανικές συνθήκες, θεωρήστε την καλύτερη θερμοκρασία για να ασκηθεί ένα σκυλί (ή την περίπτωση να αφήσετε το σκυλί να παίξει σκληρά) τους 25°C. Εάν το σκυλί είναι νέο, γέρικο, μαύρο, κοντό, με μακρύ τρίχωμα, όχι σε τέλεια υγεία κ.λπ., οι 25°C θα ήταν πάρα πολύ υψηλή θερμοκρασία καθώς επίσης και όταν η υγρασία είναι υψηλή. Σημειώστε ότι αυτή η κατάσταση μπορεί εύκολα να υπάρξει και μέσα σε ένα σπίτι που δεν είναι κλιματιζόμενο. Μερικά σκυλιά εξαρτώνται από τον κλιματισμό για την ίδια την επιβίωσή τους το καλοκαίρι.

Προθέρμανση

Εάν το σκυλί σας πρόκειται να κάνει έντονο τρέξιμο, άλματα, να τραβήξει βάρη (flyball, agility, weight pulling) ή άλλη φυσικά έντονη άσκηση ξεκινήστε όπως κάθε αθλητής με τη σωστή προθέρμανση. Μην πάτε το σκυλί σε ένα πάρκο σκύλων για να τρέξει σαν τρελό και να θεωρήσετε ότι αυτό είναι επαρκές για την άσκηση του.

Στο Σπίτι

Διδάξτε το σκυλί σας πώς να μένει ήρεμο. Δεν χρειάζεται να χοροπηδάει όταν βρίσκεται στο σπίτι, να τρέχει πάνω - κάτω ή να πέφτει πάνω στα έπιπλα.

Αποφύγετε να έχετε τον σκύλο σας πολλές ώρες στο crate και έπειτα να αφήνετε το σκυλί να «εκραγεί» από μια έντονη περίοδο άσκησης. Καθυστερήστε κάποια λεπτά την άσκηση, δώστε χρόνο στο σκυλί να ηρεμήσει και ξεκινήστε αργότερα. Μην βάζετε το σκυλί σε crate, μόλις έχετε γυρίσει από την άσκηση και βρίσκεται σε υπερδιέγερση. Δώστε του χρόνο να χαλαρώσει.

Το crate μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία ασφαλή θέση για το σκυλί. Επίσης και για την αποφυγή κακών συνηθειών. Δεν διδάσκει όμως στο σκυλί τις καλές συνήθειες που θέλετε από αυτό.

Αυτό θα το πετύχετε μόνον με την Θετική Ενίσχυση και την καθημερινή αλληλεπίδραση σας.