Η διατροφή του σκύλου

June 11, 2013

Η διατροφή του σκύλου

June 11, 2013
Posted by Anastasia Tsoulia
Updated

Κουτάβια

Τα κουτάβια απαιτούν περίπου δυόμισι φορές περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο που ζυγίζουν απ' ότι ένα ενήλικο σκυλί καθώς μεγαλώνουν.

Η διατροφή σε αυτήν την ηλικία θα πρέπει να είναι υψηλή σε θερμίδες, σε πρωτεΐνες και άλλες βασικές θρεπτικές ουσίες. Αν και πολλές θρεπτικές ουσίες απαιτούνται σε υψηλές ποσότητες, κάποιες άλλες ίσως χρειαστεί να ρυθμιστούν με άλλους τρόπους.

Για παράδειγμα, τα κουτάβια που ανήκουν σε μεγαλόσωμες φυλές, μπορεί να δημιουργήσουν ευαισθησίες και προβλήματα οστών εάν κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπτυξης τους δίνονται πάρα πολλές θερμίδες ή ασβέστιο. Γι΄αυτό το λόγο οι κηδεμόνες πρέπει πάντα να γνωρίζουν τους κινδύνους των συμπληρωμάτων διατροφής και των συστατικών που αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων. Για ένα νεαρό κουτάβι η τροφή θα πρέπει να είναι εύκολη στη μάσηση και την κατάποση.

Ανάλογα με τη φυλή, ένα κουτάβι μπορεί να γίνει ενήλικος σκύλος μεταξύ 9 και 16 μηνών (περίπου). Οι μεγαλόσωμες φυλές παίρνουν περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν.

Ενήλικα σκυλιά

Τα σκυλιά έχουν αναπτυχθεί ως παμφάγα, που σημαίνει ότι τρώνε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών τύπων συστατικών τροφίμων για να ικανοποιήσουν τις θρεπτικές απαιτήσεις τους. Έχουν δόντια που έχουν προσαρμοστεί για να κόβουν ή να σκίζουν καθώς επίσης και πιο επίπεδα δόντια που μπορούν να συνθλίψουν το φυτικό ιστό. Το έντερο του σκύλου είναι επίσης σχετικά μακρύ - περίπου 6 φορές το μήκος του σώματος του - για να επιτρέψει τη ζύμωση περισσότερων ινωδών φυτών. Τα κρέατα, τα δημητριακά και τα λαχανικά μπορούν όλα να χρησιμοποιηθούν σχετικά εύκολα από το πεπτικό σύστημα του σκύλου.

Υπάρχουν 37 απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που τα σκυλιά πρέπει να λαμβάνουν από την τροφή τους. Οι έτοιμες τροφές εμπορίου είναι σχεδιασμένες για να παρέχουν όλες αυτές, στις σωστές ποσότητες και αναλογίες και μεγάλη προσοχή δίνεται για να εξασφαλίσουν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ελκυστικό για τα σκυλιά μας.

Τα σκυλιά υπάρχουν σε όλες τις μορφές και τα μεγέθη και υπάρχουν τρόφιμα διαθέσιμα στην αγορά που ταιριάζουν σε όλα τα σκυλιά είτε είναι μικρόσωμα ή μεγαλόσωμα, κουτάβια ή ενήλικα. Οι θρεπτικές ανάγκες τους μπορούν να ποικίλουν ανάλογα της ζωής που κάνουν, με το πόσο ενεργά είναι και το στάδιο ζωής τους. Για παράδειγμα, τα μικρά σκυλιά φυλής χρειάζονται περισσότερες θερμίδες ανά κιλό, έναντι των μεγαλύτερων σκυλιών και χρειάζονται τρόφιμα που είναι αρκετά «πυκνά» σε ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Σκυλιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (9 εβδομάδες), ένα θηλυκό σκυλί δεν χρειάζεται περισσότερη τροφή από το συνηθισμένο, μέχρι το στάδιο των 6 εβδομάδων. Η τροφή που θα καταναλώσει αργότερα, πρέπει να αυξηθεί περίπου στο ένα τρίτο έως ότου τα κουτάβια γεννηθούν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εύκολα με τη χρησιμοποίηση τροφίμων για κουτάβια ή για έγκυες σκύλες.

Κατά την παραγωγή γάλακτος, απαιτούνται περίπου 3 - 4 φορές περισσότερες θερμίδες. Έτσι η σκύλα θα πρέπει να ταΐζεται με τρόφιμα που είναι υψηλότερα σε πρωτεΐνη, σε ενέργεια και ασβέστιο για να υποστηρίξει την παραγωγή γάλακτος, ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Κι εδώ, οι τροφές κουταβιών είναι κατάλληλες για αυτή την περίοδο.

Γηραιότερα σκυλιά

Περίπου στα 7 έτη και αργότερα, τα σκυλιά αρχίζουν να βιώνουν μια πτώση στην λειτουργία ορισμένων οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορεί να είναι λιγότερο ενεργά και η αίσθηση της μυρωδιάς ή της γεύσης μπορεί επίσης να επηρεαστεί.

Τα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα για τα γηραιότερα σκυλιά, έχουν ρυθμισμένη θρεπτική σύνθεση. Οι θρεπτικές ουσίες, τους βοηθούν στην ανοσοποιητική λειτουργία και ιδιαίτερη προσοχή δίνεται για να καταστήσουν τα τρόφιμα εύγευστα και εύκολα να μασηθούν.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο βάρος του σκύλου, καθώς αυτό μπορεί να αυξηθεί αρχικά, αλλά μπορεί να μειωθεί καθώς ένα σκυλί γερνά πολύ. Συμβουλευθείτε τον κτηνίατρο σας εάν ανησυχείτε για τις αλλαγές στο βάρος του σκύλου - ειδικά καθώς το σκυλί γερνάει.

Συμβουλές για τη σίτιση των σκύλων

Το καθαρό, γλυκό νερό πρέπει πάντα να είναι διαθέσιμο σε όλα τα κατοικίδια ζώα.

Ταΐστε με την κατάλληλη ποσότητα ώστε να διατηρήσετε την καλή σωματική κατάσταση. Μειώστε την ποσότητα του γεύματος αναλόγως και μην ταΐζετε τόσο πολύ ώστε η θρεπτική ισορροπία της διατροφής να μην αναστατώνεται.

Οι ανοιγμένες κονσέρβες ή φακελάκια πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο και να χρησιμοποιούνται μέσα σε δύο ημέρες.

Οι κροκέτες είναι διαθέσιμες σε συσκευασίες που ξανακλείνουν ή μπορούν να αποθηκευτούν σε ένα αεροστεγές δοχείο μέχρι την ημερομηνία λήξης.

Διατηρείτε τα μπολ φαγητού και νερού καθαρά. Να πλένονται και να ξεπλένονται καλά, χωριστά από τα πιάτα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι. Τα πλαστικά κύπελλα πρέπει να αντικαθίστανται περιοδικά.

Image(s) from gettyimages