Λόγοι για την επιθετική συμπεριφορά στα σκυλιά

January 28, 2010

Λόγοι για την επιθετική συμπεριφορά στα σκυλιά

January 28, 2010
Posted by Anastasia Tsoulia
Updated

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν δει τα σημάδια των επιθετικών σκυλιών όπως τα γυμνά δόντια, το γρύλισμα και το δάγκωμα, όμως δεν καταλαβαίνουν τους λόγους για αυτή τη συμπεριφορά. Εντοπίζοντας τους «κρυμμένους» λόγους είναι το πρώτο βήμα για τον έλεγχο και τη συγκράτηση της επιθετικής συμπεριφοράς στο σκυλί σας. Ένα σκυλί που συμπεριφέρεται καλά είναι συχνά ένα πιο ευτυχισμένο σκυλί και άρα είναι εξίσου σημαντικό τόσο για σας όσο και για το σκυλί σας.

Η επιθετικότητα «κυριαρχίας»

Ένας από τους λόγους για την επιθετική συμπεριφορά στα σκυλιά είναι ότι θέλουν να καθιερώσουν την κυριαρχία. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να εκτεθεί προς τους ανθρώπους, αλλά παρουσιάζεται συχνότερα ενάντια σε άλλα σκυλιά ή ζώα.

Οι σκύλοι είναι ζώα αγέλης - ομάδας και υπάρχει μια ορισμένη ιεραρχία μέσα σε αυτή. Μερικές φορές τα σκυλιά σκέφτονται τους ανθρώπους ως την οικογένειά τους, ως μέρος αυτής της ομάδας – αγέλης και θα προσπαθήσουν να καθιερωθούν ή και να προστατέψουν την ομάδα τους εμφανίζοντας επιθετική συμπεριφορά όταν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ή άλλα ζώα τριγύρω.

Η «εδαφική» επιθετικότητα

Μαζί με την κυριαρχία ως ένας από τους λόγους για την επιθετική συμπεριφορά στα σκυλιά, η εδαφική προστασία ως βασικό ένστικτο στη φύση του σκύλου είναι επίσης κοινή.

Τα σκυλιά θεωρούν συχνά το σπίτι και την οικογένειά τους ως κατοχή και θα τα προστατεύσουν όλα άφοβα. Η επιθετική συμπεριφορά μπορεί να εμφανιστεί όταν ένα σκυλί θεωρήσει ότι κάποιος έχει εισβάλει στην «περιοχή» του ή απειλεί την οικογένειά του.

Ενώ μπορεί να είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για την επιθετική συμπεριφορά στα σκυλιά, είναι ακόμα ανεπιθύμητη και απαράδεκτη στον κόσμο των ανθρώπων.

Ο «φόβος» στην επιθετικότητα

Ο φόβος είναι ένας άλλος λόγος για την επιθετική συμπεριφορά στα σκυλιά. Υπάρχουν μερικά συγκεκριμένα σήματα όταν ένα σκυλί είναι φοβισμένο και αυτά τα σημάδια πρέπει να ληφθούν σοβαρά γιατί ο φόβος είναι ένας από τους παρεξηγημένους λόγους για την επιθετικότητα στους σκύλους.

Ένα σκυλί σε κατάσταση φόβου αισθάνεται στριμωγμένο. θα παρουσιάσει συνήθως σημάδια όπως βρυχηθμό, αυτιά τραβηγμένα πίσω και ουρά ανάμεσα στα πόδια. Αυτή η συμπεριφορά συχνά μπερδεύεται με την άμεση επιθετικότητα παρά με την αντίδραση στο ερέθισμα.

Η «αρπακτική» φύση

Ενώ μερικά σκυλιά μπορεί να φοβούνται άλλα έχουν ισχυρά ένστικτα και έτσι η αρπακτική συμπεριφορά είναι ένας άλλος λόγος για την επιθετικότητα. Ορισμένα σκυλιά αγαπούν να κυνηγούν και να καταστρέφουν τα παιχνίδια τους. Μερικές φορές οι γάτες, τα μικρότερα σκυλιά ή τα παιδιά μπορούν να «μπερδευτούν» από ένα σκυλί ως φαγητό.

Η «μετατοπισμένη» επιθετικότητα

Ένας άλλος λόγος για την επιθετική συμπεριφορά στα σκυλιά είναι η μετατοπισμένη επιθετικότητα και είναι πολύ παρεξηγημένη.

Αυτή η συμπεριφορά εμφανίζεται όταν το σκυλί δεν μπορεί να βγάλει την επιθετικότητά του στον πραγματικό λόγο που τον προκαλεί το φόβο, το θυμό ή την κυριαρχία.

Για παράδειγμα, εάν τα σκυλιά σας είναι στο κατώφλι και ένας εισβολέας μπαίνει στο σπίτι, τα σκυλιά μπορεί να στραφούν το ένα στο άλλο. Εντούτοις, μερικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη μετατοπισμένη επιθετικότητα, επειδή δεν ξέρουν τι ακριβώς άρχισε την επιθετική συμπεριφορά.

«Ιατρικοί» λόγοι για την επιθετικότητα

Τέλος, μπορεί να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι για την επιθετικότητα στα σκυλιά που δεν έχουν διαγνωστεί.

Ενώ τα περισσότερα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευθούν για να μην είναι επιθετικά εάν η επιθετικότητα είναι συμπεριφοριστική, υπάρχει η πιθανότητα να ελλοχεύει μια ιατρική κατάσταση που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Επίσης, μερικά θηλυκά είναι πολύ επιθετικά όταν είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή θηλάζουν και ενώ το μητρικό ένστικτο (προστασία) είναι κοινό στην επιθετικότητα πολλών θηλυκών, μέσω της καλής προεκπαίδευσης στα αρχικά στάδια της ζωής του σκύλου μπορεί να συγκρατηθεί.

Ρίξτε μια καλή ματιά στο ιστορικό του σκύλου και εξετάστε τους λόγους για την επιθετικότητα του. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της.

Υπάρχουν ζωοφιλικοί μέθοδοι εκπαίδευσης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να συγκρατήσετε τους διαφορετικούς τύπους επιθετικοτήτων.

Η εκμάθηση των λόγων πίσω από την επιθετική συμπεριφορά του σκύλου σας μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε ποια μέθοδο εκπαίδευσης θα χρησιμοποιήσετε για να είναι αποτελεσματικότερη.

Image(s) by Byrdyak from iStock
Illustration(s) by Emma Trithart