Σήματα ηρεμίας – Η τέχνη της Επιβίωσης

December 26, 2009

Σήματα ηρεμίας – Η τέχνη της Επιβίωσης

December 26, 2009
Posted by Anastasia Tsoulia
Updated

Calming Signals - The Art of Survival
Author: Turid Rugaas, ©, 2013.

Για τα είδη που ζουν σε ομάδες – αγέλες είναι σημαντικό να είναι σε θέση να επικοινωνούν με το είδος τους προκειμένου να συνεργάζονται όταν κυνηγούν, να φέρνουν απογόνους και ίσως πιο σημαντικό να ζουν ειρηνικά μεταξύ τους. Οι συγκρούσεις είναι επικίνδυνες - προκαλούν σωματικά τραύματα και ένα αδύναμο είδος, που καμία ομάδα δεν μπορεί να ανεχθεί και έτσι θα προκαλέσει εξαφάνιση.

Οι σκύλοι ζουν σε ένα κόσμο με αισθητηριακές εισόδους: οπτική, οσφρητική, ακουστική αντίληψη. Αντιλαμβάνονται εύκολα μικροσκοπικές λεπτομέρειες - ένα γρήγορο σήμα (σινιάλο), την παραμικρή αλλαγή στη συμπεριφορά κάποιου άλλου, την έκφραση των ματιών μας. Είναι τόσο οξυδερκής σε σήματα που ένας σκύλος μπορεί να εκπαιδευτεί να απαντά στην ψιθυριστή φωνής μας. Δεν χρειάζεται να φωνάζουμε εντολές και να κάνουμε το τόνο της φωνής μας βαθύ και θυμωμένο - αυτό που η Karen Pryor λέει ως «χτυπάς μύγες με το φτυάρι».

Τα σκυλιά έχουν περίπου 30 σήματα ηρεμίας, ίσως ακόμη περισσότερα. Ορισμένα από αυτά τα σήματα χρησιμοποιούνται από τους περισσότερους σκύλους, ενώ άλλοι σκύλοι έχουν ένα εξαιρετικά πλούσιο «λεξιλόγιο». Αυτό διαφέρει από σκύλο σε σκύλο.

Το πρόβλημα

Τα σκυλιά χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα επικοινωνίας προς εμάς τους ανθρώπους, απλώς επειδή είναι η γλώσσα που γνωρίζουν και πιστεύουν ότι και όλοι οι άλλοι την καταλαβαίνουν.

Παραλείποντας να δείτε το σκύλο σας να χρησιμοποιεί τα σήματα ηρεμίας σε εσάς και ίσως ακόμη και να τον τιμωρείτε για τη χρήση τους, κινδυνεύετε να προκαλέσετε σοβαρή βλάβη στο σκύλο σας. Ορισμένα μπορεί απλώς να εγκαταλείπουν χρησιμοποιώντας τα σήματα ηρεμίας, συμπεριλαμβανομένου και άλλα σκυλιά. Άλλα, μπορεί να γίνουν τόσο απελπισμένα και απογοητευμένα που γίνονται επιθετικά, νευρικά ή στρεσάρονται ως αποτέλεσμα. Κουτάβια και νεαρά σκυλιά πράγματι ενδέχεται να μπουν σε μια κατάσταση σοκ.

Βασική γνώση

Ο μπαμπάς καλεί τον Πρίγκιπα και έχει μάθει στην «τάξη» ότι πρέπει να ηχήσει ακριβής και κυρίαρχος έτσι ώστε ο Πρίγκιπας να καταλάβει ποιος είναι υπεύθυνος. Ο Πρίγκιπας βρίσκει τη φωνή του μπαμπά επιθετική και όντας ένα σκυλί του δίνει αμέσως ένα σήμα ηρεμίας προκειμένου να τον κάνει να μην είναι επιθετικός. Ο Πρίγκιπας ίσως θα γλύψει τη μύτη του, θα χασμουρηθεί, θα στρίψει μακριά – και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει τον μπαμπά να θυμώσει στα αλήθεια, επειδή ο μπαμπάς αντιλαμβάνεται ότι ο Πρίγκιπας είναι επίμονος και ανυπάκουος. Ο Πρίγκιπας τιμωρείται γιατί χρησιμοποίησε τα σήματα ηρεμίας προκειμένου να ηρεμίσει τον μπαμπά του. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και συμβαίνει σε καθημερινή βάση με πολλούς κηδεμόνες σκυλιών.

Πρέπει να μάθουμε να καταλαβαίνουμε τη γλώσσα των σκυλιών έτσι ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε τι μας λένε τα σκυλιά μας. Αυτό είναι το μυστικό μιας καλής ζωής μαζί.

Πώς το σκυλί χρησιμοποιεί τα σήματα ηρεμίας

Χασμουρητό

Το σκυλί μπορεί να χασμουρηθεί όταν κάποιος σκύψει, γύρει προς τα πάνω του, όταν ακούγεστε θυμωμένοι, όταν υπάρχουν φωνές και διαπληκτισμοί στην οικογένεια, όταν το σκυλί είναι στον κτηνίατρο, όταν κάποιος περπατά κατευθείαν προς στο σκυλί, όταν το σκυλί είναι σε κατάσταση ενθουσιασμού ή ανυπομονησίας - για παράδειγμα όταν στέκεστε στην πόρτα έτοιμος να πάτε βόλτα, όταν ζητάτε από το σκυλί να κάνει κάτι που αυτό δεν θέλει να κάνει, όταν τα μαθήματα εκπαίδευσης κρατάνε πολύ και το σκυλί κουράζεται, όταν τον αποδοκιμάζετε και του λέτε «ΟΧΙ» για κάτι που δεν σας άρεσε καθώς και σε πολλές άλλες καταστάσεις.

Τα απειλητικά σήματα (να περπατάς κατ' ευθείαν επάνω του, να προσπαθείς να πιάσεις το σκυλί, να γέρνεις προς τα πάνω του, να το κοιτάς επίμονα στα μάτια, οι γρήγορες κινήσεις κλπ) θα αναγκάζει πάντα το σκυλί να χρησιμοποιεί κάποιο σήμα ηρεμίας. Υπάρχουν περίπου 30 διαφορετικά σήματα ηρεμίας, έτσι ακόμα και όταν κάποια σκυλιά χασμουριούνται, άλλα σκυλιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα άλλο σήμα ηρεμίας.

Όλα τα σκυλιά ξέρουν όλα τα σήματα. Όταν ένα σκυλί χασμουριέται και γυρίζει το κεφάλι του στο πλάι, το σκυλί στο οποίο μιλάει – απευθύνεται, μπορεί να γλύψει τη μύτη του και να γυρίσει την πλάτη του ή να κάνει κάτι τελείως διαφορετικό.

Τα σήματα είναι διεθνή και καθολικά. Όλα τα σκυλιά, σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν την ίδια γλώσσα. Ένα σκυλί από την Ιαπωνία μπορεί να είναι κατανοητό από ένα Εlkhound που ζει σε μια απομονωμένη κοιλάδα στη Νορβηγία. Δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα επικοινωνίας!

Γλείψιμο

Το γλείψιμο είναι ένα άλλο σήμα που χρησιμοποιείται συχνά. Ειδικά από τα μαύρα σκυλιά, τα σκυλιά με πολλή τρίχα γύρω από τα πρόσωπά τους και άλλα που οι εκφράσεις του προσώπου τους για κάποιους λόγους είναι δυσκολότερο να τις δεις από εκείνες των ανοιχτόχρωμων σκυλιών, τα ορατά μάτια και τις μακριές μύτες.

Όμως καθένα μπορεί να χρησιμοποιήσει το γλείψιμο και όλα τα σκυλιά το καταλαβαίνουν ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορο είναι. Το μικρό γρήγορο γλείψιμο στη μύτη είναι ευκολότερο να το δείτε εάν προσέχετε το σκυλί από μπροστά. Το βλέπετε καλύτερα εάν μπορέσετε να βρείτε να καθίσετε κάπου ήρεμα και ήσυχα και να παρατηρήσετε. Μόλις μάθετε να βλέπετε το γλείψιμο, θα είστε σε θέση επίσης να το δείτε καθώς περπατάτε με το σκυλί.

Μερικές φορές δεν είναι τίποτα περισσότερο από πολύ γρήγορο γλείψιμο, η άκρη της γλώσσας είναι πολύ λίγο ορατή έξω από το στόμα και μόλις για ένα δεύτερο. Όμως τα άλλα σκυλιά το βλέπουνε, το καταλαβαίνουν και αποκρίνονται σε αυτό. Οποιοδήποτε σήμα επιστρέφει πάντα ένα άλλο σήμα.

Να γυρίσει από την άλλη μεριά/στροφή του κεφαλιού

Το σκυλί μπορεί να γυρίσει το κεφάλι του ελαφρώς σε μια πλευρά, να γυρίσει το κεφάλι εντελώς στο πλάι ή να γυρίσει από την άλλη πλευρά έτσι ώστε η πλάτη και η ουρά του να αντιμετωπίζουν το σκυλί που είναι να ηρεμήσει. Αυτό είναι ένα από τα σήματα που μπορείτε να δείτε τις περισσότερες φορές στα σκυλιά.

Όταν κάποιος πλησιάζει το σκυλί σας από μπροστά, θα γυρίσει μακριά με έναν από αυτούς τους τρόπους. Όταν φαίνεστε θυμωμένος, επιθετικός ή απειλητικός, θα δείτε επίσης μια από αυτές τις παραλλαγές του σήματος. Όταν σκύβετε πάνω από ένα σκυλί για να τον χτυπήσετε, θα γυρίσει το κεφάλι του μακριά από σας. Όταν κάνετε τα μαθήματα εκπαίδευσης πολύωρα ή πάρα πολύ δύσκολα, θα γυρίσει το κεφάλι του μακριά από σας. Όταν το σκυλί αιφνιδιάζεται ή αιφνιδιάζει κάποιον, θα γυρίσει γρήγορα μακριά. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει όταν κάποιος τον κοιτάζει επίμονα ή ενεργεί με έναν απειλητικό τρόπο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό το σήμα θα κάνει το άλλο σκυλί να ηρεμήσει. Είναι ένας φανταστικός τρόπος επίλυσης των συγκρούσεων και χρησιμοποιείται πολύ από όλα τα σκυλιά, είτε είναι κουτάβια είτε είναι ενήλικα, ψηλά ή χαμηλά στην ταξινόμηση κλπ. Επιτρέψτε στο σκυλί σας να το χρησιμοποιεί! Τα σκυλιά είναι ειδικά στην επίλυση και την αποφυγή των συγκρούσεων - ξέρουν πώς να διαπραγματεύονται με τις συγκρούσεις.

Στάση υπόκλισης

Το να πάει κάτω με τα μπροστινά πόδια σε μια θέση υπόκλισης μπορεί να είναι μια πρόσκληση για παιχνίδι, εάν το σκυλί κινεί τα πόδια από τη μία πλευρά στην άλλη κατά τρόπο εύθυμο και παιχνιδιάρικο. Συχνά, το σκυλί στέκεται ακίνητο καθώς υποκλίνεται χρησιμοποιώντας το σήμα για να ηρεμήσει κάποιον. Αυτά τα σήματα συχνά έχουν διπλές έννοιες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους - συχνά η πρόσκληση για παιχνίδι είναι ένα σήμα ηρεμίας από μόνο του καθώς το σκυλί μετατρέπει γρηγορότερα μια ενδεχομένως επικίνδυνη κατάσταση σε κάτι περισσότερο ασφαλές.

Πρόσφατα, σε μια «τάξη» με διάφορα κουτάβια, ένα από αυτά φοβήθηκε τα άλλα από την αρχή. Τα άλλα, το άφησαν μόνο του και σεβάστηκαν το φόβο του. Στο τέλος τόλμησε να πλησιάσει. Όταν το έκανε, αμέσως ήρθε σε στάση υπόκλισης μόλις ένα από τα άλλα σκυλιά τον κοίταξε. Ήταν ένας προφανής συνδυασμός φόβου για τα άλλα κουτάβια, καθώς επίσης ήθελε να πάρει μέρος και στο παιχνίδι.

Όταν δύο σκυλιά πλησιάζουν το ένα το άλλο πάρα πολύ απότομα, συχνά θα δείτε ότι πηγαίνουν σε στάση υπόκλισης. Αυτό είναι ένα από τα σήματα που είναι εύκολο να το δουν, ειδικά επειδή παραμένουν σε αυτή τη θέση μερικά δευτερόλεπτα έτσι ώστε να υπάρχει αφθονία χρόνου να παρατηρηθούν.

Μυρίζοντας το έδαφος

Το να μυρίζει το σκυλί το έδαφος είναι ένα σήμα που συχνά χρησιμοποιείται. Στις ομάδες κουταβιών θα το δείτε πολύ, επίσης όταν περπατάτε έξω μαζί με το σκυλί σας και κάποιος έρχεται προς σας, σε πολυσύχναστα μέρη, σε μέρη με πολύ θόρυβο ή όταν το σκυλί βλέπει αντικείμενα για τα οποία δεν είναι σίγουρος και του προκαλούν φόβο.

Το να μυρίζει το σκυλί το έδαφος μπορεί να είναι οτιδήποτε από το να κινήσει τη μύτη του γρήγορα κάτω προς το έδαφος και πίσω πάλι – στο να κολλήσει τη μύτη στο έδαφος και να μυρίζει διαρκώς για αρκετά λεπτά.

Κάποιος σας πλησιάζει στο πεζοδρόμιο; Ρίξτε μια ματιά στο σκυλί σας. Έριξε τη μύτη κάτω προς το έδαφος, ακόμα και ελαφρώς; Γύρισε την πλάτη του προς αυτόν που πλησιάζει και μύρισε την πλευρά του δρόμου;

Φυσικά, τα σκυλιά μυρίζουν πολύ, τόσο προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες όσο και να διασκεδάσουν. Τα σκυλιά είναι εκ των προτέρων προγραμματισμένα να χρησιμοποιήσουν τις μύτες τους και είναι η αγαπημένη τους δραστηριότητα. Εντούτοις, μερικές φορές γίνεται για ηρεμία - εξαρτάται από την κατάσταση. Γι΄αυτό δώστε προσοχή, που και σε ποια κατάσταση αυτή η συμπεριφορά εμφανίζεται!

Να περπατά αργά

Σε πολλά σκυλιά η μεγάλη ταχύτητα λειτουργεί ως απειλή και ίσως θελήσουν να πάνε να δοκιμάσουν να σταματήσουν αυτόν που τρέχει. Αυτό είναι εν μέρει μια συμπεριφορά κυνηγιού και προκαλείται από τη θέα ενός ανθρώπου ή ενός σκυλιού που τρέχει. Εάν αυτός που τρέχει έρχεται κατ' ευθείαν επάνω στο σκυλί, περιλαμβάνει απειλή και ενεργοποιεί αμυντικούς μηχανισμούς.

Ένα σκυλί που είναι ανασφαλή θα κινηθεί αργά. Εάν επιθυμείτε να κάνετε ένα σκυλί να αισθανθεί ασφαλέστερο, τότε πρέπει να κινηθείτε πιο αργά. Όταν βλέπω ένα σκυλί να αντιδρά σε μένα με ένα σήμα ηρεμίας, αποκρίνομαι αμέσως με κινήσεις πιο αργές.

Έρχεται ο σκύλος σας πολύ αργά όταν τον καλείτε; Σε αυτή την περίπτωση, ελέγξτε τον τόνο της φωνής σας – ακούγεστε θυμωμένος και απότομος; Αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να θελήσει να σας κάνει να ηρεμίσετε με το να περπατήσει αργά. Έχετε ποτέ θυμώσει μαζί του όταν ήρθε κοντά σας; Τότε ίσως είναι αυτός ο λόγος που δεν σας εμπιστεύεται. Ένας άλλος λόγος για να σας ηρεμήσει είναι εάν του βάζετε λουρί κάθε φορά που το φωνάζετε κοντά σας. Ρίξτε μια ματιά στο σκυλί σας την επόμενη φορά που το καλείτε. Σας δίνει οποιαδήποτε σήματα ηρεμίας καθώς έρχεται; Εάν κινείται αργά, μπορεί να πρέπει να κάνετε κάτι διαφορετικό από τον τρόπο που ενεργείτε.

Πάγωμα

«Πάγωμα» - είναι αυτό που ονομάζουμε όταν το σκυλί σταματά, στέκεται εντελώς ακίνητο, κάθεται ή ξαπλώνει κάτω και παραμένει σε αυτή την θέση.

Αυτή η συμπεριφορά θεωρείται ότι έχει να κάνει κάτι με τη συμπεριφορά κυνηγιού - όταν το θήραμα τρέχει, ο σκύλος επιτίθεται. Μόλις το θήραμα σταματήσει, το σκυλί θα σταματήσει επίσης. Μπορούμε συχνά να το δούμε αυτό όταν τα σκυλιά κυνηγούν τις γάτες. Αυτή η συμπεριφορά, εντούτοις, χρησιμοποιείται σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Όταν είστε θυμωμένοι, επιθετικοί και απειλητικοί, το σκυλί συχνά παγώνει και δεν θα κινείται προκειμένου να σας κάνει να γίνεται πάλι καλοί. Άλλες φορές το σκυλί μπορεί να περπατά αργά, να παγώνει και να κινείται πάλι αργά.

Πολλοί κηδεμόνες θεωρούν ότι έχουν πολύ υπάκουα σκυλιά που κάθονται, ξαπλώνουν ή στέκονται τελείως ακίνητα. Ίσως στην πραγματικότητα να χρησιμοποιούν τα σήματα ηρεμίας. Πολύ συχνά ένα σκυλί θα σταματήσει και θα παραμείνει ήρεμο όταν κάποιος πλησιάζει. Εάν το σκυλί σας θέλει να σταματήσει ή να κινηθεί αργά σε μια κατάσταση όπως αυτή, τότε αφήστε το. Επίσης εάν το σκυλί σας είναι σε μια κατάσταση σύγκρουσης με έναν άνθρωπο ή ένα σκυλί και είναι ανίκανος να δραπετεύσει, το πάγωμα μπορεί να είναι μία λύση για να ηρεμήσει το άλλο σκυλί ή τον άνθρωπο.

Κάθεται κάτω/σήκωμα ποδιού

Σπάνια έχουμε δει σκυλιά να σηκώνουν το πόδι τους ως σήμα ηρεμίας, αλλά σε μερικές περιπτώσεις σαφώς χρησιμοποιείται για να ηρεμήσει ένα άλλο σκυλί. Το να καθίσει κάτω ή ένα ακόμα ισχυρότερο σήμα, όπως το να καθίσει κάτω με την πλάτη γυρισμένη προς κάποιον - για παράδειγμα στον κηδεμόνα - έχει μια πολύ ήρεμη επίδραση. Το βλέπει κανείς συχνά, όταν ένα σκυλί θέλει να ηρεμήσει ένα άλλο σκυλί που πλησιάζει πάρα πολύ γρήγορα. Τα σκυλιά μπορεί να καθίσουν με τις πλάτες τους γυρισμένες προς τον κηδεμόνα όταν αυτός ηχεί πάρα πολύ έντονα και θυμωμένα.

Περπάτημα σε κύκλο - καμπύλη

Αυτό το σήμα χρησιμοποιείται συχνά ως σήμα ηρεμίας και είναι ο κύριος λόγος που τα σκυλιά μπορούν να αντιδράσουν τόσο έντονα όταν συναντούν άλλα σκυλιά και αναγκάζονται να περπατήσουν κατευθείαν πάνω τους. Το ένστικτό τους, τους λέει ότι είναι λάθος να προσεγγίζεις κάποιον με αυτό τον τρόπο - ο κηδεμόνας λέει διαφορετικά. Το σκυλί γίνεται ανήσυχο και αμυντικό. Έτσι παίρνουμε ένα σκυλί που γαυγίζει σε άλλα σκυλιά και τελικά έχουμε ένα επιθετικό σκυλί.

Τα σκυλιά, όταν τους δίνεται η ευκαιρία, θα περπατήσουν σε κύκλο το ένα γύρω από το άλλο. Αυτό κάνουν όταν συναντιούνται και είναι χωρίς λουρί και είναι ελεύθερα να κάνουν πράγματα με το δικό τους τρόπο. Επιτρέψτε στο σκυλί σας να κάνει το ίδιο όταν είναι μαζί σας.

Μερικά σκυλιά χρειάζονται μεγάλους κύκλους, ενώ άλλα χρειάζονται μικρότερους. Επιτρέψτε το σκυλί σας να αποφασίσει τι αισθάνεται καλύτερο γι΄αυτό, μακροχρόνια και εάν θέλετε, μπορεί να μάθει να περνά άλλα σκυλιά από πιο κοντά.

Αφήστε το σκυλί να περπατήσει κυκλικά γύρω από ένα σκυλί που μόλις συνάντησε! Μην τον αναγκάζετε να περπατήσει σε θέση δίπλα στο πόδι σας ενώ πηγαίνετε κατευθείαν επάνω στο άλλο σκυλί - δώστε του τη πιθανότητα να περπατήσει σε κύκλο μετά τη συνάντηση. Εάν κρατάτε το λουρί χαλαρά και αφήσετε το σκυλί να αποφασίσει, συχνά θα δείτε ότι το σκυλί επιλέγει να περπατήσει μακριά αντί να πάθει υστερία.

Για τον ίδιο λόγο, μην περπατάτε κατευθείαν επάνω σε ένα σκυλί, αλλά περπατάτε πάντα σε κύκλο - καμπύλη. Όσο πιο ανήσυχο ή επιθετικό είναι το σκυλί, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κύκλος.

Άλλα σήματα ηρεμίας

Ήδη έχετε μάθει μερικά από τα πιο κοινά σήματα ηρεμίας. Υπάρχουν περίπου 30 από αυτά, και πολλά που πρέπει να περιγράψουμε ακόμα. Θα αναφέρω μερικά εν συντομία έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε περαιτέρω παρατηρήσεις:

«Χαμογελούν», είτε με το να τραβήξουν τις γωνίες του στόματος επάνω και πίσω, είτε με την παρουσίαση των δοντιών όπως σε ένα χαμόγελο.
Κούνημα της ουράς – εάν ο σκύλος δείχνει σημάδια ανησυχίας, το κούνημα της ουράς δεν είναι μια έκφραση ευτυχίας, αλλά μάλλον σημάδι ότι το σκυλί θέλει να σας ηρεμήσει.
Ούρηση - Ένα σκυλί που σέρνεται προς τον κηδεμόνα του «βρεγμένο» και κουνώντας την ουρά του, παρουσιάζει τρία καθαρά σημάδια ηρεμίας και φόβου. Η επιθυμία του είναι να σηκωθεί και να γλείψει τις γωνίες του στόματός σας.
Κάνοντας το πρόσωπό του κυκλικό και μαλακό με τα αυτιά κοντά στο κεφάλι έτσι ώστε να μοιάζει με κουτάβι. (Κανένας δεν θα βλάψει ένα κουτάβι, είναι αυτό που το σκυλί πιστεύει).
Ξάπλωμα με την κοιλιά να κοιτά το έδαφος. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την υποταγή - η υποταγή είναι όταν το σκυλί ξαπλώνει με την κοιλιά προς τα πάνω. Το ξάπλωμα με την κοιλιά προς το έδαφος είναι ένα σήμα ηρεμίας.
... υπάρχουν ακόμη πολλά σήματα ηρεμίας που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα. Για παράδειγμα, ένα σκυλί μπορεί να ουρήσει την ίδια στιγμή που γυρίζει την πλάτη του σε κάτι. Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι να ηρεμήσει για παράδειγμα ένα ενοχλητικό εφηβικό σκυλί.

Μερικά σκυλιά ενεργούν όπως τα κουτάβια, πηδούν ανόητα τριγύρω, πετούνε ξυλάκια κλπ. εάν ανακαλύψουν ένα έντρομο σκυλί εκεί κοντά. Υποτίθεται ότι έχει και όντως έχει, μια ήρεμη επίδραση.

Κατάσταση συνάντησης

Μια κατάσταση που δημιουργείται σε μία συνάντηση μεταξύ δύο αγνώστων σκυλιών δεν θα παρουσιάσει σχεδόν ποτέ σημάδια ισχυρής υποταγής ή σε αυτό που οι άνθρωποι αναφέρονται ως κυρίαρχη συμπεριφορά. Μια κατάσταση συνάντησης μεταξύ δύο σκυλιών θα είναι συνήθως κάπως έτσι:

Ο Βασιλιάς και ο Πρίγκιπας βλέπουνε ο ένας τον άλλον στα 150 μέτρα απόσταση και κατευθύνονται ο ένας προς τον άλλον. Αρχίζουν να ανταλλάσουν μηνύματα μεταξύ τους από τη στιγμή που ο ένας είδε τον άλλον. Ο Πρίγκιπας σταματά και στέκεται ακίνητος (πάγωμα) και ο Βασιλιάς περπατά αργά ενώ συνεχίζει να βλέπει το άλλο σκυλί μέσω της γωνίας του ματιού του.

Όσο ο Βασιλιάς πλησιάζει, ο Πρίγκιπας αρχίζει να γλύφει τη μύτη του έντονα, γυρίζει την πλευρά του στον Βασιλιά και αρχίζει να μυρίζει επίσης το έδαφος. Τώρα ο Βασιλιάς είναι τόσο κοντά και χρειάζεται να είναι ακόμα πιο ήρεμος, έτσι αρχίζει να περπατά σε κύκλο και μακριά από τον Πρίγκιπα – κινείται αργά και γλείφει και αυτός τη μύτη του επίσης. Ο Πρίγκιπας κάθεται κάτω και κοιτάζει αλλού γυρνώντας το κεφάλι του μακριά σε άλλη πλευρά.

Μέχρι τώρα τα δύο σκυλιά έχουν διαβάσει το ένα το άλλο τόσο καλά που ξέρουν εάν επιθυμούν να πάνε να χαιρετήσουν ο ένας το άλλο, ή εάν αυτό θα μπορούσε να γίνει τόσο έντονο που είναι καλύτερα να μείνει ο ένας μακριά από τον άλλον.

Μην αναγκάζετε ποτέ τα σκυλιά να συναντούν άλλα

Επιτρέψτε στα σκυλιά να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους σε καταστάσεις συνάντησης έτσι ώστε να αισθάνονται ασφαλή. Μερικές φορές θα περπατήσουν ο ένας μέχρι τον άλλον και θα τα πάνε καλά και άλλες φορές θα προτιμήσουν να μείνουν σε απόσταση για ασφάλεια - σε τελευταία ανάλυση, έχουν διαβάσει ήδη ο ένας τα σήματα του άλλου, το κάνουν ακόμη και σε μεγάλες αποστάσεις – δεν είναι ανάγκη να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο.

Στον Καναδά, οι εκπαιδευτές σκυλιών βρήκαν ένα νέο όνομα αυτών των σημάτων ηρεμίας: «Η γλώσσα της Ειρήνης». Αυτό ακριβώς είναι. Είναι μια γλώσσα που είναι εκεί για να σιγουρέψει ότι τα σκυλιά έχουν έναν τρόπο να αποφεύγουν και να λύνουν τις συγκρούσεις κατά τρόπο ειρηνικό. Και τα σκυλιά είναι ειδικοί σε αυτό.

Αρχίστε να παρατηρείται και θα το δείτε από μόνοι σας. Πιθανότατα, θα αποκτήσετε μια πολύ καλύτερη σχέση με το σκυλί σας καθώς και με άλλα σκυλιά, μόλις αρχίσετε να συνειδητοποιείτε τι πραγματικά σας λέει το σκυλί σας. Είναι πιθανό ότι θα καταλάβετε τα πράγματα που ήσαστε ανίκανος νωρίτερα να υπολογίσετε. Είναι απίστευτα συναρπαστικό, καθώς επίσης και εκπαιδευτικό.

Καλώς ήρθατε στον κόσμο του σκυλιού και στη γνώση μιας ολόκληρης νέας γλώσσας!

Image(s) by sunka-hundeschule.ch & Doggiedrawings-Lilly Chin